28 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Hamburgera i to dobra okazja, by przypomnieć kilka faktów o tej chyba najsłynniejszej na świecie kanapce. Co ciekawe, dla jednych to samo danie jest synonimem fast foodów za kilkanaście złotych, dla innych – najwyższej jakości wołowiną, poddaną wyrafinowanej obróbce i kosztującej setki, a nawet tysiące złotych.
Nie ma chyba nikogo, kto chociaż raz w życiu nie spróbowałby hamburgera. Ta najsłynniejsza na świecie kanapka mająca dziesiątki odmian i wariacji i miliony fanów. Aż trudno uwierzyć, że historia tego kulinarnego klasyka rozpoczęła się dopiero na początku XX wieku.
W Polsce od niedawna możemy również zauważyć zwiększone zainteresowanie burgerami i coraz częściej powstają restauracje serwujące specjały kuchni amerykańskiej. Dziś znamy mnóstwo wersji tego popularnego dania, które powstało w oparciu o pierwowzór, jakim był klasyczny hamburger z grillowaną bułką, sałatą, pomidorem, ogórkiem konserwowym, doprawiony majonezem i musztardą.
Uczniowie naszej szkoły w ramach programu kulinarnego ,,Będę dobrym gospodarzem’’ przygotowali pyszne hamburgery pod okiem pani Magdaleny S. Chłopcy z dużym zaangażowaniem przystąpili do obróbki warzyw oraz przygotowali wiele warnatów hamburgera. Każdy uczestnik zajęć miał możliwość przygotowania samodzielnie własnego hamburgera, z ulubioną porcją warzyw i sosów. Wykonane hamburgery wyglądały bardzo smakowicie i błyskawicznie zniknęły z talerzy.
Zapraszamy do galerii