piątek, 14 marca 2025

Dzień Piekarza i Cukiernika

    15 marca w kalendarzu dni nietypowych znajduje się wyjątkowe smaczne święto – Dzień Piekarzy i Cukierników, znany również jako Dzień Świętego Klemensa, patrona miłośników pieczenia. Jest to doskonała okazja, aby uczyć dzieci o tradycji, pracy i pasji związanej z pieczeniem i cukiernictwem. Z okazji tego święta uczniowie pogłębili wiedzę na temat pracy piekarzy oraz cukierników. Dzieci poznały proces powstawania chleba i innych wypieków począwszy od zasiania ziaren na polu. Zapoznały się z różnymi rodzajami pieczywa oraz składnikami potrzebnymi do ich wypieku. Wychowankowie dowiedzieli się co można zrobić, gdy mamy za dużo chleba, albo co poradzić z suchym i czerstwym pieczywem, żeby znowu było pyszne. W trakcie zajęć dzieci wykonały prace plastyczne ”Słodkie babeczki” oraz plakat nawiązujący do tematu. Po mile spędzonych zabawach wspólnie przygotowali babeczki, które były zwieńczeniem zajęć.