W Szkole Filialnej w Gaju po raz kolejny obchodziliśmy Dzień Pszczoły. Ty razem propagowanie ochrony tych owadów odbyło się poprzez warsztat pszczelarski wprowadzający w tematykę ich zwyczajów. Wyśmienicie przeprowadzone zajęcia zaciekawiły uczniów, którzy bezpośrednio mogli zobaczyć pszczeli rój umieszczony w przeszklonym oknie, na własne uszy usłyszeć siłę bzyczenia całej grupy, z bliska obejrzeć budowę owada i jego barwy. Prowadzący zapewnił również wspaniałą wycieczkę tematyczną przez życie nowo narodzonej pszczoły, która jest niezwykle pracowitym owadem. Wszystkie desygnaty niezbędne przy hodowli pszczół przyniesione do szkolnej klasy były wspaniałą okazją do bezpośredniego prześledzenia procesu pozyskiwania wytworzonego przez pszczoły miodu, jak i możliwości wykorzystania innych produktów pszczelego pochodzenia, min. pyłek kwiatowy, pierzga czy wosk pszczeli. Na koniec uczestnicy mogli zasmakować miodu z własnej pasieki.