Dla wielu przedświąteczną tradycją jest pieczenie ciasteczek. Zapach pieczonych pierniczków, cynamonu, czy imbiru chyba od zawsze kojarzy się ze świętami. W wielu domach pieczenie ciasteczek odbywa się na około dwa tygodnie przed wigilią, dzięki temu pierniczki, mają czas aby zmięknąć i nabrać nieco charakteru. W piątkowe popołudnie uczniowie szkoły również przystąpili do działania w ramach programu ,,Będę dobrym gospodarzem”. W naszej szkole unosił się zapach korzennych przypraw.18 grudnia to dzień bardzo pracowity, bowiem tego dnia piekliśmy pierniczki. Najpierw chłopcy odpowiednio się przygotowali dbając o czyste ręce oraz zakładając fartuszki. Poznali też składniki i sposób wykonania ciasta, potrzebne przybory kuchenne a także zasady bezpieczeństwa. Gdy wszystko było gotowe uczniowie z ogromnym zapałem i zaangażowaniem zabrali się do pracy – wałkowali ciasto, wykrawali ciasteczka, dekorowali własnoręcznie przygotowanym lukrem. W międzyczasie przygotowywali ozdoby na szkolną choinkę tj. kroili i suszyli pomarańcze. Z niewykorzystanego żółtka jeden z chłopców ,,ukręcił kogel -mogel” i wszyscy po kolei mogli spróbować dawnego przysmaku najmłodszych. Efektem naszej pracy były pełne blaszki pierniczków, które zanieśliśmy na drugi dzień do szkoły, by poczęstować pozostałych kolegów.