"Podróże kulinarne" to innowacja pedagogiczna opracowana na potrzeby naszych uczniów Szkoły Filialnej w Gaju. Jej głównym celem jest rozbudzanie zainteresowania różnymi regionami Polski i potrawami z nimi związanymi. Pierwsze w tym roku zajęcia z tego cyklu odbyły się w klimacie Pomorza i Kaszub. Najpierw uczniowie zapoznali się z położeniem geograficznym regionu oraz odszukali największe miasta tam położone. Następnie wysłuchali Legendy o stworzeniu Kaszub i odpowiadali na pytania dotyczące jej treści. Po tak interesującym występie, wyposażeni w niezbędne narzędzia, zabrali się ochoczo do wykonania potrawy charakterystycznej dla poznanego regiony, a były to Racuchy. W trakcie, gdy racuchy smażyły się podopieczni poznali ludowy strój kaszubski, herb i flagę Kaszub oraz wykonali karty pracy związane z tematem. Na koniec została już tylko sama przyjemność, czyli degustacja. Wszystkim bardzo podobały się zajęcia, gdyż mogli samodzielnie w nich uczestniczyć.