wtorek, 24 grudnia 2013

Wieczerza wigilijna

Najważniejszym momentem wigilii była i jest wieczerza. Pora jej rozpoczęcia jest określona
i niezwykła: pojawienie się pierwszej gwiazdki. 



Zgromadzeni domownicy uczestniczą w Pasterce. Zanim zasiądziemy do posiłku przy wigilijnym stole, dzielimy się opłatkiem. Łamanie się opłatkiem w każdej Rodzince zapoczątkowuje siostra dyrektor lub siostra „Rodzinkowa” – matka w grupie. 



Po złożeniu życzeń, pojednaniu się i modlitwie zasiadamy do wigilijnego stołu. Do najpospolitszych dań wigilijnych należy: barszcz, groch, fasola, grzyby, ziemniaki, wszelkiego rodzaju kasze podawane z sosem grzybowym, pierogi z kapustą i grzybami. Obowiązkowo podaje się śledzie. Wszystkie potrawy
są postne, a składają się z "wszystkiego co w polu, sadzie, ogrodzie, lesie i wodzie".