Uczniowie szkoły Filialnej podczas zajęć kulinarnych mieli okazję zaprezentować swoje zdolności podczas robienia gofrów. Uczniowie krok po kroku zdobywali umiejętności przygotowania potrawy. Wymieniali produkty potrzebne do przygotowania gofrów: mąka, jajka, mleko, dżem, sól, olej, proszek do pieczenia…. Chłopcy poznali etapy przygotowania i nauczyli się korzystać z miksera do połączenia składników. Poznali zasady higieny obowiązujące podczas przygotowania i spożywania potrawy jak również zasady bezpiecznej obsługi urządzeń elektrycznych i akcesoriów kuchennych. Uczniowie świetnie współpracowali, bawili się podczas robienia gofrów. Bardzo fajnie współpracowali w grupie zadaniowej, a gdy wyszły wspaniale wypieczone gofry, wypełnili je dodatkami według własnych pomysłów: dżem, cukier puder, owoce itp. Po spożyciu pysznych gofrów uczniowie wykonali czynności porządkowe. Zajęcia kulinarne są świetną okazją do wzmacnia u uczniów wiary we własne siły i możliwości, a przy okazji posmakowali swoich specjałów.