niedziela, 27 marca 2022

Dzień Gofra w Naszej Szkole

     W naszej szkole świętowaliśmy Dzień Gofra 28 marca. Uczniowie krok po kroku zdobywali umiejętności przygotowania gofrów. Wymieniali produkty potrzebne do przygotowania gofrów tj: mąka, jajka, mleko, dżem, sól, olej, proszek do pieczenia…. Chłopcy z przejęciem poznali etapy przygotowania gofrów. Nauczyli się korzystać z miksera. Poznali  zasady higieny obowiązujące podczas przygotowania i spożywania posiłków,  jak również zasady bezpiecznej obsługi urządzeń elektrycznych i akcesoriów kuchennych. Uczniowie świetnie współpracowali, bawili się podczas robienia gofrów. Bardzo fajnie współpracowali w grupie zadaniowej, a gdy wyszły wspaniale wypieczone gofry, wypełnili je dodatkami według własnych pomysłów: bita śmietana, dżem, cukier puder, owoce itp.  Po spożyciu pysznych gofrów uczniowie wykonali czynności porządkowe. Zajęcia kulinarne są świetną okazją do wzmacnia wiary we własne siły i możliwości osiągnięcia sukcesu.