poniedziałek, 29 lipca 2019

,,Od ziarenka do bochenka" - zajęcia otwarte

         Zapach świeżego pieczywa najczęściej kojarzy się z ciepłem domowego ogniska. W związku z tym, że żniwa w pełni terapeuci postanowili przeprowadzić zajęcia otwarte ,, Od ziarenka do bochenka".Warsztaty pokazały uczestnikom skąd bierze się chleb. Zajęcia rozpoczęły się od filmu edukacyjnego, który wstępnie zapoznał uczestników jak wygląda praca rolnika przy sianiu i zbieraniu zboża. Podczas zajęć podopieczni mieli możliwość obejrzenia, dotknięcia i posmakowania różnych rodzajów zbóż, a także produktów przetworzonych z ziaren. Następnym etapem zajęć było kolorowanie na podstawie obserwacji różnorodnego świeżego pieczywa, które uczestnicy wykorzystali do zrobienia przepysznych kanapek i ciepłych tostów, co było miłym końcowym akcentem zajęć :-)